„Vegetáriánus" palacsinta
Hozzávalók:
Margarin
Hagyma
Paprika
Paradicsom
Cukkini
Só
Vegeta
(2-3 tojás a lecsóba)
Kb.1l besamel márás
8 db palacsinta.
kb. 10dkg sajt
A hozzávalókból rizses lecsót készítek. Ha kihűlt megtöltöm vele a palacsintákat,(kocka alakúra).
Behelyezem őket egy kivajazott jénai tálba,és leöntöm besamel mártással,majd reszelt sajttal megszórom.
Ha ez kész,170 fokos sütőbe teszem, amíg a sajt a mártás tetején meg nem pirul.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Lecsós palacsinta
Hasonlóan készül mint a "vegetáriánus" csak a lecsóba teszek 30dkg darált húst és a végén a tojással 1,5 dl tejfölt.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Hozzávalók:
Elkészítés:
A padlizsánt megsütjük, héját leszedjük és húsát villával összetörjük. Sózzuk, borsozzuk , hozzáadjuk a megdarált paprikát,összetört főtt tojást. A tökmagolajjal,margarinnal tört fokhagymával összekeverjükés jól kikeverjük.
------------------------------------------------------------------------------------------------
"Hot" Kecsap
Hozzávalók:
3kg paradicsom
1kg piros pritaminpaprika
4-5 db cseresznyepaprika
½ kg hagyma
5-6 db babérlevél
1 e.k. vegeta
2 e.k. pizzafűszer
10db szekfűszeg
1 e.k . só
cukor ízlés szerint
1 dl 10%-os ecet.
A zöldségeket feldarabolom,hozzáadom a fűszereket és két órán keresztül főzőm.
Ha megfőtt,paradicsompasszírozón lepasszírozom,majd a levet még jó alaposan turmixolom. Visszateszem a levet a tűzre és besűrítem,közben hozzáadom a cukrot,és az ecetet.
----------------------------------------------------------------------------------------
Hagymás bab „Piedone" módra.
0.5 kg babot hagyományos módon megfőzök.
Kevés zsiradékon kb.15-15dkg vékonyra szeletelt szalonnát és sonkát elkezdek pirítani.Teszek rá 4 nagy fej karikára vágott hagymát,és az egészet összesütöm.
Ha kész,ráöntöm a megfőtt babot,és annyi maradék levet,hogy az egészet ellepje majd folytonos keverés mellett az egészet fél órán át főzöm.1 tk.pirospaprikával meszórom,és jól elkeverem.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Bolgár szendvics.
Verj fel 2-3 tojást,keverj bele annyi sajtot,hogy jó sűrű legyen.Egy ki só még nem árt bele.Terítsd el a kenyéren,tegyél rá vékonyra szeletelt paradicsomot,és tedd forró sütőbe.Ha a teteje megpirul,fogyasztható.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Muszaka.
- Burgonyát egészben megfőzöm,ha kész megtisztítom a héjától,és vékonyra szeletelem.
- hagymából , padlizsánból, cukkiniból ,paradicsomból kevés vegetával lecsó alapot készítek.
-A darált húst 4 gerezd fokhagymával olajon megpirítom,közben sózom,borsozom,megszórom oregánoval.
- Jénai tálba rétegezve lerakom a burgonyát,a padlizsános lecsó alapot,burgonyát,pirított darált húst ,ismét burgonyát.
- Készítek besamel mártást,és ráöntöm a felső burgonya rétegre.
- Felverek három tojást,reszelek bele sajtot,és elterítem a besamel mártáson.
-180 fokos sütőben kb.25-30 percig sütöm,hogy a teteje aranybarna legyen.
Az eredeti Bolgár:::)
Мусака
500 г кайма
1 кг картофи
1 глава лук
1-2 бр. домати
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
сол
черен пипер
За заливката:
2 бр. яйца
200 г кисело мляко
2 с.л. брашно
щипка сода за хляб
магданоз
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути.
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато порозовее. Поднася се с кисело мляко.
Moussaka (Fordítás)
500 g darált
1 kg burgonya
1 hagyma
1-2 pc. paradicsom
1 tk paprika
1/2 teáskanál kömény
1/2 teáskanál csombord
só
fekete bors
Tetejezés:
2 db. tojás
200 g joghurt
2 evőkanál liszt
csipet szódabikarbóna
petrezselyem
Finomra vágjuk hagymát és megsütjük 3-4 evőkanál olaj. Adjuk hozzá a vagdalt és pirítsuk addig, amíg a szemek. Íz ízesítésére, adjunk hozzá reszelt paradicsomot és főzzük 5-6 percig.
Burgonya hámozott, mossuk, és vágjuk kockákra. Öntsük egy olajozott sütés étel, top tegye a finomkodik, jól keverjük össze, és öntsünk forró vizet, hogy ellepje termékeket. Süsse előmelegített sütőben 200 ° C-on 30 percig.
Tojás megtörni a liszttel, hozzáadjuk a joghurtot, egy csipet szódabikarbónát és a finomra vágott petrezselyemmel. Öntsük Moussaka és visszatért a sütőben 10-15 percig, amíg rózsaszín. Tálaljuk joghurtot.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Bolgár lecsó recept
» 1-1 zsenge cukkini és padlizsán
» 2-3 húsos zöldpaprika
» 1 vöröshagyma
» 2-3 gerezd fokhagyma
» 1- 1 csokor bazsalikom és oregano
» 3 ek. olaj
» só, őrölt bors
» A tálaláshoz:
» 20 dkg juhhsajt
A zöldségeket tisztítsd meg, a hagymát, a padlizsánt, a cukkinit karikázd fel,csumázd ki a paprikát, majd vágd szeletekre. Fonnyaszd meg olajon a hagymát, tegyél bele össze zúzott fokhagymát, majd a többi zöldséget. Nagy láng felett, néhány perc alatt, rázogatva süsd meg. Sóval, borssal, finomra vágott zöldfűszerekkel ízesítsd, a tetejére is kerüljön egy kis zöld. A tányéron tálalva, ki- ki kedve szerint tegyen rá juhsajtot.
------------------------------------------------------------------------------------------
Joghurtos gombás ragu.
hozzávalók 4 főre
1 kg gomba
só
1 tk oregánó
1 tk bazsalikom
1 pohár natúr joghurt
1 jó nagy (vagy 2 kisebb) fej hagyma
olívaolaj
2 dl hideg víz
Pucoljuk meg a hagymát, és kockázzuk fel. Kis lángon pároljuk meg az olajban. Közben tisztítsuk meg a gombát és vágjuk csíkokra . Öntsük a párolt hagymára. Loccsintsunk rá a vizet , majd kislángon lefedve hagyjuk puhulni. 10 perc múlva sózzuk meg, és adjuk hozzá a fűszereket. Amikor a gomba térfogata legalább a felére csökkent, levehetjük a fedőt, és hagyjuk picit elfőni a vizet alóla. Ezután beleönthetjük a joghurtot, amit egyenletesen elkeverünk. A joghurttal még egyszer pár pecig főzzük, majd levehetjük a tűzről.Lehet sűrítésként kevés lisztet is belerakni.
Tésztával tálalom,tetejéje szelet sült húst,és sajtot teszek.