Tudásunk abból fakad, amit érzékeink közvetítenek számunkra.

Volt idő, amikor azt hittem, nem is a nagy csapás tesz tönkre, hanem a naponkénti apró kellemetlenségek. Pedig a jelentéktelen dolgokat meg lehet tanulni.

vegeterianus_palacsinta.jpg

„Vegetáriánus" palacsinta

Hozzávalók:

Margarin

Hagyma

Paprika

Paradicsom

Cukkini

Vegeta

(2-3 tojás a lecsóba)

Kb.1l besamel márás

8 db palacsinta.


kb. 10dkg sajt

A hozzávalókból   rizses lecsót készítek. Ha kihűlt megtöltöm vele a palacsintákat,(kocka alakúra).

Behelyezem őket egy kivajazott jénai tálba,és leöntöm besamel mártással,majd reszelt sajttal megszórom.

Ha ez kész,170 fokos sütőbe teszem, amíg a sajt a mártás tetején meg nem pirul.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

lecsos_p_1.jpg

Lecsós palacsinta


Hasonlóan készül mint a "vegetáriánus" csak  a lecsóba teszek 30dkg darált húst és a végén a tojással 1,5 dl tejfölt.

lecsos_p3.jpg


-----------------------------------------------------------------------------------------------


padlizsankrem.jpg


Tojásos padlizsánkrém

 

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 2 zöldpaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál tökmagolaj
  • bors
  • 3 db tojás
  • 5 dkg margarin
  • 1 kis fej hagyma

Elkészítés:

A padlizsánt  megsütjük, héját leszedjük és húsát villával összetörjük. Sózzuk, borsozzuk , hozzáadjuk a megdarált paprikát,összetört főtt tojást. A tökmagolajjal,margarinnal tört fokhagymával összekeverjükés  jól kikeverjük.

------------------------------------------------------------------------------------------------

kecsap.jpg




"Hot" Kecsap

 

Hozzávalók:

3kg paradicsom

1kg piros pritaminpaprika

4-5 db cseresznyepaprika

½ kg hagyma

5-6 db babérlevél

1 e.k. vegeta

2 e.k. pizzafűszer

10db szekfűszeg

1 e.k . só

cukor ízlés szerint

1 dl 10%-os ecet.

A zöldségeket feldarabolom,hozzáadom a fűszereket és két órán keresztül főzőm.

Ha megfőtt,paradicsompasszírozón  lepasszírozom,majd a levet még jó alaposan turmixolom. Visszateszem a levet a tűzre és besűrítem,közben hozzáadom a cukrot,és az ecetet.


----------------------------------------------------------------------------------------

hagymas_bab.jpg


Hagymás bab „Piedone" módra.

0.5 kg babot hagyományos módon megfőzök.

Kevés zsiradékon kb.15-15dkg vékonyra szeletelt szalonnát és sonkát elkezdek pirítani.Teszek rá 4 nagy fej karikára vágott hagymát,és az egészet összesütöm.

Ha kész,ráöntöm a megfőtt babot,és annyi maradék levet,hogy az egészet ellepje majd folytonos keverés mellett az egészet fél órán át főzöm.1 tk.pirospaprikával meszórom,és jól elkeverem.

----------------------------------------------------------------------------------------------

bolgar_szendvics.jpg


Bolgár szendvics.

Verj fel 2-3 tojást,keverj bele annyi sajtot,hogy jó sűrű legyen.Egy ki só még nem árt bele.Terítsd el a kenyéren,tegyél rá vékonyra szeletelt paradicsomot,és tedd forró sütőbe.Ha a teteje megpirul,fogyasztható.

---------------------------------------------------------------------------------------------


muszaka.jpg

Muszaka.

- Burgonyát egészben megfőzöm,ha kész megtisztítom a héjától,és vékonyra szeletelem.

- hagymából , padlizsánból, cukkiniból ,paradicsomból kevés vegetával lecsó alapot készítek.

-A darált húst 4 gerezd fokhagymával olajon megpirítom,közben  sózom,borsozom,megszórom     oregánoval.

- Jénai  tálba rétegezve lerakom a burgonyát,a padlizsános lecsó alapot,burgonyát,pirított darált húst ,ismét burgonyát.

- Készítek besamel  mártást,és ráöntöm a felső burgonya rétegre.

- Felverek három tojást,reszelek bele sajtot,és elterítem  a besamel mártáson.

-180 fokos sütőben kb.25-30 percig sütöm,hogy a teteje aranybarna legyen.


Az eredeti Bolgár:::)

muszaka1.jpg

Мусака

500 г кайма
1 кг картофи
1 глава лук
1-2 бр. домати
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
сол
черен пипер
За заливката:
2 бр. яйца
200 г кисело мляко
2 с.л. брашно
щипка сода за хляб
магданоз

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути.
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато порозовее. Поднася се с кисело мляко.

Moussaka (Fordítás)

500 g darált
1 kg burgonya
1 hagyma
1-2 pc. paradicsom
1 tk paprika
1/2 teáskanál kömény
1/2 teáskanál csombord

fekete bors
Tetejezés:
2 db. tojás
200 g joghurt
2 evőkanál liszt
csipet szódabikarbóna
petrezselyem

Finomra vágjuk hagymát és megsütjük 3-4 evőkanál olaj. Adjuk hozzá a vagdalt és pirítsuk addig, amíg a szemek. Íz ízesítésére, adjunk hozzá reszelt paradicsomot és főzzük 5-6 percig.
Burgonya hámozott, mossuk, és vágjuk kockákra. Öntsük egy olajozott sütés étel, top tegye a finomkodik, jól keverjük össze, és öntsünk forró vizet, hogy ellepje termékeket. Süsse előmelegített sütőben 200 ° C-on 30 percig.
Tojás megtörni a liszttel, hozzáadjuk a joghurtot, egy csipet szódabikarbónát és a finomra vágott petrezselyemmel. Öntsük Moussaka és visszatért a sütőben 10-15 percig, amíg rózsaszín. Tálaljuk joghurtot.

-------------------------------------------------------------------------------------------


Bolgár lecsó recept



» 1-1 zsenge cukkini és padlizsán
» 2-3 húsos zöldpaprika
» 1 vöröshagyma
» 2-3 gerezd fokhagyma
» 1- 1 csokor bazsalikom és oregano
» 3 ek. olaj
» , őrölt bors
» A tálaláshoz:
» 20 dkg juhhsajt

A zöldségeket tisztítsd meg, a hagymát, a padlizsánt, a cukkinit karikázd fel,csumázd ki a paprikát, majd vágd szeletekre. Fonnyaszd meg olajon a hagymát, tegyél bele össze zúzott fokhagymát, majd a többi zöldséget. Nagy láng felett, néhány perc alatt, rázogatva süsd meg. Sóval, borssal, finomra vágott zöldfűszerekkel ízesítsd, a tetejére is kerüljön egy kis zöld. A tányéron tálalva, ki- ki kedve szerint tegyen rá juhsajtot.

bolgar_lo2_2.jpg

bolgar_lo2_1.jpg


------------------------------------------------------------------------------------------

Joghurtos gombás ragu.


hozzávalók 4 főre

1 kg gomba 

1 tk oregánó

1 tk bazsalikom

1 pohár natúr joghurt

1 jó nagy (vagy 2 kisebb) fej hagyma

 olívaolaj

2 dl hideg víz


Pucoljuk meg a hagymát, és kockázzuk fel. Kis lángon pároljuk meg az olajban. Közben tisztítsuk meg a gombát és vágjuk csíkokra . Öntsük a párolt hagymára. Loccsintsunk rá a  vizet , majd kislángon lefedve hagyjuk puhulni. 10 perc múlva sózzuk meg, és adjuk hozzá a fűszereket. Amikor a gomba térfogata legalább a felére csökkent, levehetjük a fedőt, és hagyjuk picit elfőni a vizet alóla. Ezután beleönthetjük a joghurtot, amit egyenletesen elkeverünk. A joghurttal még egyszer pár pecig főzzük, majd levehetjük a tűzről.Lehet sűrítésként kevés lisztet is belerakni.

Tésztával tálalom,tetejéje szelet sült húst,és sajtot teszek.

gombas_ragu.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 2
Heti: 4
Havi: 33
Össz.: 55 518

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek 2
Tudásunk abból fakad, amit érzékeink közvetítenek számunkra. - © 2008 - 2025 - holujo.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »