Párolt csirkecomb padlizsános mártással
(Tao receptje alapján)
Hozzávalók:
1,5 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 db padlizsán
1dl víz
Kakukkfű
bors
só
Majoránna
1 evőkanál szójaszósz.
3 kk. ételízesítő
Kb. 1dl tejföl, vagy főzőtejszín
Étkezési keményítő
3 szál sárgarépa
Elkészítés:
„"Vettem másfél fej vöröshagymát és 3 rendes gerezd fokhagymát aprítógéppel finomra vágtam (a munka könnyítése érdekében adtam hozzá 1dl vizet), 1kg csirkecombot tettem a pároló serpenyőbe, arra az aprított hagymát, egy nagyon pici csipet kakukkfüvet raktam rá, és borsot, majorannát. Az egészhez adtam három szál sárgarépát, egy evőkanál szójaszósszal meglocsoltam, szórtam rá 3 kávéskanál ételízesítőt (Delikát 8), amiben a só is benne van, és fedő alatt pároltam, míg a hús rendesen meg nem puhult.
Közben a meghámozott padlizsánt kockára vágtam, lesóztam. A húst, amikor a leve jórészt elfőtt, és még épp nem vált le a csontról, kiszedtem, a lecsepegtetett padlizsánt (akár le is lehet egyszerűen öblíteni) beletettem a helyére annyi lével kiegészítve, hogy épp elfedje a padlizsánkockákat. Rövid párolás után (kb. negyed óra forrás) a répát és a padlizsánt kiszedtem külön kistálba, két kanál tejföllel (ha van főző tejszín, azt is szoktam helyette használni), 2dl hideg vízzel és 1ek. étkezési keményítővel botmixerrel összekevertem. Ilyenkor már látszik, hogy milyen sűrű az anyag, ha a mixer nem viszi, folyadék kell még hozzá, ami nyugodtan lehet víz is, csak "szaporítás" esetén utólagos fűszerezés válhat szükségessé. A masszát visszaöntve a serpenyőbe épp egy picit kell "megrottyantani", mivel a keményítő "nem szereti a főzést".""
Köretnek zöldséges rizst lehet ajánlani,(én a zöldséget külön tálaltam).
--------------------------------------------------------------------------------------------
Kajszibarack krémleves
Hozzávalók:
6dkg sárgabarack
4 dkg vaj
6 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
2 kk. őrölt fahéj
2 dl tejföl vagy főzőtejszín
Kb. 2l víz
1cs.vanília puding
A barackokat forró, vízbe merítjük 2 percre, majd a héját lehúzzuk,kimagozzuk.
A vajat megolvasztjuk, majd a cukrot megkaramellizáljuk rajta. Beletesszük a barackot, átkevergetjük, majd felöntjük vízzel. Ízesítjük a vaníliás cukorral, fahéjjal. Felforraljuk.20 perc forralás után a tűzről lehúzva botmixerrel pépesre zúzzuk. A pudingot kevés hideg vízzel, tejföllel vagy tejszínnel simára keverjük, s apránként beleöntjük a forró levesbe.
Hidegen tálaljuk.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Vajon párolt zöldborsó hüvely
Hozzávalók:
2 fej hagyma
50dkg zsenge zöldborsó hüvely
1 csokor petrezselyem zöld
2 tk.vegeta
5dkg vaj
Elkészítés:
A zöldborsó hüvelyt megmosom,végeit levágom. A hagymákat félbevágom és felszeletelem.
A zöldborsó hüvelyt és a hagymát vajon megpárolom, közben megszórom vegetával. Amikor elkészült (kb.20perc) A tetejét megszórom apróra vágott petrezselyem zölddel.
(Ha marad egy kis hús brassóiból,azt is hozzákeverem.)
Mézes-mustáros csirke
* kb. 1 kg csirke mellnyesedék
* 4-5 dkg sütőmargarin vagy vaj
* 2-3 evőkanál (púpos!) méz
* 1-2 diónyi mustár
* 2 dl natúr joghurt vagy kefir V.tejszín
* kb. 1 evőkanál liszt
* ízlés szerint ételízesítő
* só
Egy megfelelően nagy serpenyőben megolvasztom a vajat, beleteszem a csirkét, fehérre sütöm. Ezután megszórom ételízesítővel, hagyom, hogy levet engedjen, és időnként megkeverve nem teljesen puhára párolom. Ezután külön félreteszem a húst és a levét is. A serpenyőbe ezután mézet teszek, és hagyom felforrni, majd beleteszem a mustárt, utána a húst, és ebben a mézes-mustáros mártásban folyamatos keverés mellett teljesen puhára rotyogtatom. Ezután a joghurtot behabarom a liszttel, és az újból felmelegített *saját* levével. Ezzel nyakon öntöm a húst, és hagyom kissé besűrűsödni.
Tálalás tészta- vagy rizskörettel.
Csilis bab (gluténmentes)
50 dkg darált hús
1 zacskó szárazbab
1-2 doboz kukorica konzerv
1 sűritett paradicsom(2dl üveges)
2 kis fej hagyma
1 kaliforniai paprika
izlés szerint zöld csípős paprika
Só, bors, olaj
őrölt chili paprika
1 k.k.őrölt oregánó
1 k.k.őrölt bazsalikom
1 k.k.őrölt petrezselyem
A hagymát,paprikát apró kockára vágom és olajban megpirítom.
Ezután hozzáadom a darált húst és fűszerezem sóval,borssal,oregánóval,bazslikommal, petrezselyemmel és őrölt chili paprikával.
Ha a darálthús megpárolódott(kb. 20 perc),hozzáadom a paradicsom konzervet,kukoricát,megszórom őrölt pirospaprikával és kb. 20 percig tovább főzöm.
Az előzőleg megfőzött babot leszűröm,és ráöntöm az elkészült alapra. A megmaradt bab levével annyira felöntöm hogy épp lepje el. Az egészet még kb 10 percig főzöm,a paradicsom elvileg besűriti.
Ha véletlenül hígra sikerülne, besűrítem (kukorica v. rizs)liszttel.
(A száraz fűszerek adagjai tájékoztató jellegűek,én szeretem ha illatos és fűszeres.)
Bodzaital
Kb.12l víz,
1,5kg cukor,
2 kis doboz citrompótló,
20 fej virág.
Egy napig áztatom,szűröm hidegen fogyasztjuk.Ha 3-4 hónapra lezárva eltesszük,finom pezsgő ital válik belőle.
Vadas
6 szelet comb
kevés zsír (olaj)
1 fej hagyma
2 gerezdfokhagyma
bors
só
mustár
kristálycukor
2 babérlevél
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 dl tejföl
liszt (ha gluténmentesre szeretnénk használhatunk rizslistet is)
1 citrom reszel héja+leve( Ha valaki nem szereti,ecettel is helyettesítheti.)Elkészítés:
A hússzeleteknek mindkét oldalát kevés olajon átsütöm, majd kiszedem. Megpárolom a visszamaradt olajon az apróra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, a lereszelt sárgarépát és a fehérrépát. Felöntöm kb. 1 liter vízzel, beledobom a babérleveleket, a borsot, sóval,ételízesítővel cukorral és mustárral ízesítem, és visszateszem a húst. Együtt főzöm kb. 1,5 óráig. Ezután kiszedem a húst, kidobom a babérlevelet, majd mixerrel pürésítem. A lisztes tejföllel behabarom, ízlés szerint ízesítem, visszateszem a húst, és(kokurica liszből készült) spagettivel tálalom.
5 fej hagyma
3 paprika
5 sárgarépa
3 zeller
1 sűrített paradicsom konzerv
Ételízesítő
Fűszerezéshez petrezselyem, bazsalikom,őrölt bors.
Só
A felsoroltakat felaprítjuk, fazékba tesszük, vízzel felöntjük és megsózzuk. Aki csípősen szereti borsozhatja.
Kb.egy órán keresztül kis lángon főzzöm.(iszonyatos)
Kolbászhússal töltött szűzpecsenye
Hozzávalók:
4 db szűzpecsenye
Kolbásztöltelék:
10-10dkg fültölt ill. normál trapista sajt.
1kg darálthús
fokhagyma,só,bors, őrölt paprika ,apróra vágott rozmaring,őrölt fűszerkömény (minden ízlés szerint)
Elkészítése: Szűzpecsenyének felszúrom a közepét, és a kolbász töltelékkel megtöltöm. A húst sóval ill.ételízesítővel beszórom.A tetejére szalonnát rakok,mellé hagymakarikákat,babérlevelet teszek. Legalább 1-2 órát állni hagyom hideg helyen. Kis vizet és olajat öntök alá.Tetejére teszek pár szál rozmaringot.
Előmelegített sütőben kb.170 fokon pirosra sütöm. A pecsenye nagyságától függően kb. 30 percig alufóliával letakarva, majd 30 percig takarás nélkül.
Lecsóval töltött cukkini
Az elkészítés egyszerű.Készítek egy alap lecsót,de ízlés szerint lehet tojásos vagy kolbászos is.
Amíg a lecsó készül kettévágom a cukkinit,és kanállal kiveszem a közepét,és a cukkini belső felét kicsit megsózom.
Ha elkészült a lecsó,akkor elhelyezem a kivájt cukkini közepébe,és kb.20 percig sütőbe teszem.
Fóliával nem árt letakarni,nehogy megégjen.
Ha elkészült,reszelek rá kevés sajtot,és 2-3 percre visszateszem a sütőbe,hogy a sajt ráolvadjon. Ha ez megvan,tálalom.
Cukkini krémleves
Hozzávalók:
1kg cukkini
1kk. szerecsendió
5dkg vaj
1fej hagyma
2.5dl főzőtejszín
Só,ételízesítő (vagy apróra vágott leveszöldség)
A vajon az apróra vágott hagymát megpirítom,hozzáadom a héjától megfosztott kockára vágott cukkinit,felöntöm kevés vízzel,és kb. 15 percig főzöm. Főzés közben hozzáadom a szerecsendiót,az ételízesítőt (ill.az apróra vágott zöldséget).Ha megfőtt,az egészet összeturmixolom,és felöntöm a tejszínnel.
Az egészet összeforralom,és lehet tálalni.
Uborka leves
Hozzávalók:
1kg uborka
4gerezd fokhagyma
1 csokor kaporlevél
0.5liter natúr joghurt
0.5-1dl olívaolaj
só,ízlés szerint kevés bors
Az uborkát meghámozom,ezután a hozzávalókkal együtt pépesítem.
Ha elkészült,hűtőbe teszem,hidegen tálalom.
Lepcsánka (Tócsni)
Hozzávalók:
1kg burgonya
3 gerezd fokhagyma
15dkg liszt
2 tojás
1dl tej
só,bors
Elkészítés:
A meghámozott burgonyát lereszelem, hozzáadom a fokhagymát, lisztet ,a tojásokat és a tejet. Sóval borssal ízesítem, és az egészet jól összedolgozom.
Kanállal lapos pogácsákat formálok,majd olajban kisütöm.
Fokhagymás tejszínes Garnéla.
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
10dkg margarin
2 dl tejszín
0,5kg garnéla
só, kevés bors
2 leveskocka
Elkészítés:
Vajon a garnélákat az összetőrt fokhagymával kb. 10 percig párolom,felöntöm a tejszínnel és még 10 percig az egészet összefőzöm közben beleteszem a leveskockát ,sózom,borsozom.
Az elkészült ételt rizzsel,vagy rizottóval tálalom.
Csirkemell és szalonnapörkölt dióval.(középkori recept alapján, kicsit átdolgozva)
4 személyre
4 vastag szelet szalonna nagy darabokra vágva
3 gerezd fokhagyma
1kg csirkemell
225 g gomba
75 g pörkölt dió vagy mogyoró
300 ml világos sör
150 ml víz
2-3 babérlevél
kevés só és frissen őrölt fekete bors
6 vastag szelet barna kenyér
Csipet szerecsen dió
Pirítsuk meg a szalonnát a fokhagymával, amíg enyhén megbarnul. Adjuk hozzá a húst, és pirítsuk meg mindkét oldalukat. Adjuk hozzá a gombát és a diót, pároljuk még néhány percig, majd adjuk hozzá a vizet, sört és babérlevelet. Forraljuk fel, fedjük le és főzzük 1,5 óráig.
Szedjük ki a húst, a maradék lét hűtsük le teljesen és szedjük le a felesleges zsírt.
Kenyérszeleteket locsoljuk meg a felmelegített szafttal és ezeken tálaljuk a húst.
(Forrás: Michelle Berriedale-Johnson : The British Museum Cookbock)
<